Zaterdag 21 januari 2023 lezing Patrick Snellings tijdens het 2 jaarlijks WAP-symposium Geletterdheid

Het symposium met als thema Geletterdheid vindt plaats op zaterdag 21 januari 2023 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De lezing is onderdeel van de sessie Geletterdheid en de klinische praktijk. De resultaten van onze recente studie samen met onze AIO Cara Verwimp en de collega’s Jurgen Tijms en Reinout Wiers worden gepresenteerd.

‘Gamend letter-klankparen leren om leesproblemen te voorkomen’

Het leren van letter-klankparen is de basis van het leren lezen. Om de kennis van letter-klankparen te trainen werd er gebruik gemaakt van een motiverende serious game. Het doel van deze studie was om de positieve effecten te bepalen bij jonge kinderen die nog niet hebben leren lezen. Dit is van groot belang omdat de vroege inzet van een dergelijke game kan bijdragen aan de preventie van leesproblemen. Er werden 145 kinderen uit groep 2 van de basisschool  random verdeeld over drie condities: de standaard audio-visuele versie van de game, een motorische versie en een rekengame ter controle. Alle kinderen werden op een voor- en nameting getest op Letter-klank kennis en het lezen van losse woorden. De resultaten van de training worden besproken en de implicaties voor de preventie van leesproblemen.

Programma Geletterdheid en de Klinische praktijk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s